Söndag 16 oktober
Efter en lång sommar är vi äntligen tillbaka med höstens första filmfrukost:
3 x kvinnors berättelser!
Vi visar tre filmer som alla väcker frågor om identitet och makt, om vår samtid och om hur spåren av kolonisationen lever kvar och fortfarande formar vår syn på varandra och världen. I de tre filmerna får vi möta tre kvinnoöden som alla väcker frågor om vem som tillåts skriva historia och hur.
Filmfrukosten avslutas med ett samtal med bland annat Zola Maseko på länk från Sydafrika.
Söndag 16 oktober kl 10.45 -14.00
på Bio Rio, Hornstullstrand 3, T-bana Hornstull.
(filmvisningen börjar 11)
Biljetter 150 kr (3 filmer + frukost)
The Life and Times of Sara Baartman – Zola Maseko, Sydafrika, 55 min.
När 20-åriga Sara Baartman klev på en båt som skulle ta henne från Kapstaden till London år 1810, kunde hon inte ha vetat att hon aldrig skulle se henne hem igen. Inte heller kunde hon att hon skulle bli symbol för rasunderlägsenhet och svart kvinnlig sexualitet för de kommande 100 åren. The Life and Times of Sara Baartman är historien om denna Khoi Khoi kvinna som togs från Sydafrika, och sedan visas upp som ett missfoster, sexobjekt och prostituerad i Storbritannien och Frankrike. Efter hennes död ställdes hennes kropp ut som museiföremål och det var inte förrän 1990 som hennes kvarlevor motvilligt återlämnades till Sydafrika. The Life and Times of Sara Baartman är en skakande och upprörande dokumentärfilm om en historia som vi långt ifrån har gjort upp med.
Burdening Memories of a Cleaning Lady – Dani Kouyaté. Burkina Faso, 52 min
Det här är historien om Thérèse Bernis Parise, född 1920 i Guadeloupe. Snart nittio år gammal står hon på en scen i Paris och sjunger om sitt liv. Tillsammans med skådespelaren Claire Denieul, som var barn i ett av de fina hem där Thérèse städade, genomför hon en unik föreställning. Klädd i silverlamé och ackompanjerad av musiker drar hon med oss i sin berättelse om att vara ensam mamma till sex barn, försörja sig genom att städa åt andra och ständigt slåss för sin överlevnad och sin värdighet. Hon är arg och bitter, men berättar ändå sin historia med mycket humor och värme.
I filmen får vi också en inblick i hur det är att vara svart och samtidigt fransk, att höra till men ändå alltid vara utanför. Dani Kouyatés film är ett starkt porträtt av en modig och mycket uttrycksfull kvinna.
Nora – Nora Chipaumire, Alla Kovgan, David Hinton, Moçambique/USA, 35 min.
Nora Chipaumire dansar och spelar huvudrollen i filmen som kan ses som ett stycke poesi uppfört i dansform. Handlingen bygger på hennes egna upplevelser och barndomsminnen och filmen böljar fram mellan det komiska och djupt tragiska. Nora handlar om en ung flicka som genom sin uppväxt slåss mot förtryck och förminskning, och som sakta uppnår styrka och frigörelse.